Mensgericht digitaliseren

De laatste jaren hebben heel wat bedrijven ingezet op digitalisering met als hoofdreden de efficiëntie van de interne processen te verhogen. Maar deze transformaties betekenen veel meer dan enkel een optimalisatie van de interne werking.

Digitalisering heeft impact op het gehele bedrijfswezen : van business strategie tot klantenervaring, van management tot medewerkers, van in de vergaderzaal tot op de werkvloer. Zo’n implementatie traject raakt dus niet enkel aan de structuur maar ook aan de cultuur van jouw organisatie.

Mensgericht digitaliseren verhoogt de slaagkansen op een succesvolle implementatie.”

Vanuit de literatuur is hierover reeds veel geschreven, maar ook het ESF-onderzoeksproject van Arteveldehogeschool en ETION bewijst dat het centraal stellen van medewerkers een cruciale factor is in het succesvol afronden van een digitaal verandertraject.

Uit dit onderzoek* werden 4 bouwstenen benoemd die bijdragen tot een mensgericht transformatieproces, waar wij bij dot to dot ook in geloven en steevast meenemen tijdens onze digitaliseringstrajecten:

  1. Co-creatief en waarderend veranderproces
    Digitalisering vraagt een aanpassing van de manier van werken. Wanneer je medewerkers vroeg betrekt in het proces en hen de kans geeft om mee te denken en input te geven, staat de deur voor aanvaarding reeds op een kier.

  2. Ecosysteem
    Zorg ervoor dat je alle betrokken partijen (intern & extern) in kaart hebt gebracht en dat je een goed beeld hebt van de sleutelfiguren.

  3. Collectieve visie op het veranderproces
    Communiceer het "waarom" van de verandering en creëer een gedeelde visie vanuit alle stakeholders.

  4. Cultuur & waarden toets
    Check je waarden af en vertaal ze naar concrete gedragsnormen in het kader van het digitaliseringtraject.

Sta jij aan de start van een digitaliseringtraject en wil jij een succesvolle implementatie realiseren?

Of ben je reeds bezig met een implementatie proces en wil je graag wat extra hulp om het draagvlak voor digitalisering in jouw onderneming te vergroten?

Neem contact op en dan plannen we graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We bespreken hoe wij jouw organisatie en mensen kunnen bijstaan tijdens het volledige transformatietraject.

Wij zorgen alvast dat de koffie klaarstaat. Welkom !

*Bron: Eynikel Jochanan & Aspers Catherin, ETION Inspiratienota 129, september 2022 (https://etion.be/kennis/mensgericht-digitaliseren)


Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Vorige
Vorige

De juiste match gevonden !

Volgende
Volgende

Digitaliseren met focus op klantervaring